بهترین زاویه برای نصب آبگرمکن خورشیدی : آبگرمکـن خورشـیدی بـه سیستمی گفتـه مـی شـود که بـا جذب انـرژی خورشـید ، آب گـرم تولید مـی نماید . مـدل خانگـی آبگرمکـن خورشـیدی دارای گیرنـده و مخزن ذخیـره افقی دوجداره می باشـد. با تابش خورشـید بـر روی گیرنـده هـا و جـذب گرمـای آن توسـط صفحات یا لولـه های جاذب ،سـیال عامل که مـی تواند آب باشـد داخـل گیرنـده هـا گـرم شـده و به علـت کاهـش چگالی شـروع بـه بالارفتـن از رایزرهای عمـودی داخل آن هـا مـی کنـد. گرمـای سـیال عامل به آب داخـل مخزن ذخیـره منتقل شـده و در این حین آب سـرد داخل مخـزن ، به طـرف پاییـن گیرنده هـا حرکت مـی کنـد .ایـن چرخه در طـول روز چندین بار تکـرار می گردد . آبگرمکن خورشـیدی از جمله تجهیزاتی اسـت کـه طـی سـال هـای اخیر مـورد مطالعه محققیـن قرار گرفتـه و در طـرح های گوناگونـی ارائه گردیده اسـت. با توجه به اینکه این نوع آبگرمکن ها با گرمای خورشید انرژی گرمایی مورد نیاز خود را جذب می کنند در این مقاله می خواهیم این موضوع را بررسی کنیم که آبگرمکن خورشیدی در چه زاویه ای بهترین بازدهی را دارد؟ با توجه با آب و هوای ایرانی بهترین زاویه برای نصب آبگرمکن خورشیدی کدام است؟ بهتر است محل قراری گیری آبگرمکن خورشیدی کجا باشد ؟ در خرید آبگرمکن خورشیدی رعایت چه نکاتی اهمیت دارد؟ پس با ما همراه باشید.
آبگرمکن خورشیدی در چه زاویه ای بهترین بازدهی را دارد؟
دسـتیابی بـه حداکثـر کارایـی در گردآورهـای خورشـیدی، بـا جهت گیـری، نصـب، سـاخت و طراحی مناسـب، امکانپذیـر اسـت. بـا ایـن وجـود، کارایـی یـك گـردآور خورشـیدی، بـه موقعیـت آن (با توجـه به خط اسـتوا) و زاویـه شـیب آن بـا سـطح افـق (بـا توجـه بـه زمیـن) مرتبـط اسـت؛ زیـرا هـم جهت گیری و هـم زاویة شـیب، مقـدار تابـش خورشـیدی را، کـه بـه سـطح گـردآور میرسـد، را تغییـر میدهند .
زاویـه پرتوهـای خورشـید بـا یـک سـطح تعیین کننـده، مقـدار انرژی اي اسـت که آن سـطح دریافـت میکند. از آنجایـی کـه تشعشـعات خورشـیدی بـه شـکل اشـعه های مـوازی به زمین میرسـند، سـطحی که نسـبت به امتـداد آنهـا قائم باشـد، بیشـترین مقـدار انـرژی را دریافـت خواهد کرد. با مطالعات در عرض جغرافیای کشور ایران می توان به زاویه بهینه نصب ، ۴۰الی ۴۴درجه رسید.
در آبگرمکن های خورشیدی چه عاملی بر راندمان گرمایشی موثر است؟
آبگرمکن های خورشیدی از طریق جذب انرژی خورشید توسط صفحات جاذب ( کلکتور ) خود عمل می نمایند و راندمان گرمایشی آنها برحسب نوع کلکتور آنها متفاوت می باشد . برای تهیه آبگرم در تمام ساعات شبانه روز یعنی در شبها و روزهای ابری آبگرم در مخزن دوجداره و عایق حرارتی که دمای آب را تا سه روز بدون تغییر دما حفظ می کند نگهداری میشود.
عوامل مؤثر در استفاده از انرژی خورشیدی در آبگرمکن خورشیدی
1- شدت تابش انرژی خورشید؛
2- تابش در جو (پوشش ابر)؛
3- عرض جغرافیایی؛
4- فصل های سال
شدت تابش انرژی خورشید
ایـران بـا آنکـه یکـی از کشـورهای نفـت خیز جهـان و دارای منابـع عظیم گاز طبیعی اسـت، اما به دلیل شـدت تابـش خورشـید در بیشـتر نقـاط، مـی تواند با بهـره مندی از انـرژی خورشـیدی، صرفه جویی قابـل توجهی در مصرف سـوخت های فسـیلی داشـته باشد.
اطلاعـات درسـت دربـارۀ تابش خورشـیدي، اولیـن و مهمترین نیـاز در طراحي های کاربردی انرژی خورشـیدی اسـت. بنابـر ایـن بـراي تعییـن میانگیـن واقعـي انـرژي دریافتـي از خورشـید بـر هـر سـطحی لازم اسـت از اندازه گیـري هـاي دقیـق سـنجش تابـش خورشـیدی در فاصله(پریود)هاي زمانـی طولانی مدت اسـتفاده نمود.
تابش در جو (پوشش ابر)
شـدت تابـش خورشـید پـس از عبـور از سـطح جو مقـداري از آن جـذب و مقداري نیـز منعکس مي شـود و در نهایت میزانی از آن به زمین مي رسـد کــه ایــن عــدد مبنــاي محاســبات سیسـتم هاي خورشیدي است.
عرض جغرافیایی
بـرای تعییـن زاویـة شـیب بهینـه باید ویژگیهـای آب و هوایـی و جغرافیایی منطقـة نصب آبگرمکن هـا در نظر گرفتـه شـود .
تاثیر فصل های سال بر آبگرمکن خورشیدی
ارتفـاع خورشـید طـی حرکـت آن در افـق در فصول سـال متفاوت اسـت. در تابسـتان زاویه تابش آن بیشـتر به طـور مسـتقیم اسـت در حالیکه در زمسـتان مایـل میتابد.
مزایای استفاده از آبگرمکن خورشیدی
-
با استفاده از این سیستم می توان هزینه های مصرف گاز – گازوئیل و برق را بطور چشمگیری کاهش داد که این امر در پروژه های بزرگ بیشتر نمایان خواهد بود، بطوری که بعد از گذشت زمان کوتاهی با صرفه جویی در مصرف سوخت سرمایه گذاری اولیه مستهلک شده و بعد از آن بخاطر عمر بالای دستگاه ها سود آوری خواهد داشت .
-
هزینه های نگهداری و تعمیرات آبگرمکن های خورشیدی بسیار پائین و در حد صفر است زیرا هیچ قطعه متحرکی نداشته و طول عمر کارکرد سیستمهای استانداد و با کیفیت فنی بالا تا 20 سال میرسد .
-
گرمایش ساختمان توسط خورشید، اولین و اصلی ترین کاربرد انرژی خورشیدی در بخش ساختمان استاستفاده این سیستم ها از منبع انرژی بی پایان و ارزان خورشیدی یکی از مزایای سیستم های خورشیدی می باشد
-
از همه مهمتر این سیستم ها برخلاف سوخت های فسیلی تهدیدی برای محیط زیست به شمار نمی روند و شما بابت گرم کردن آب مورد نیاز ؛ گرم کردن فضای ساختمان و یا هتل ؛ حتی سرمایش فضای خود تا سالها هیچ هزینه ای پرداخت نخواهید.